• 1394/05/14 - 09:30
  • تعداد بازدید خبر : 101
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه
شیر‌مادربهترین ماده غذایی

شیر‌مادربهترین ماده غذایی برای تغذیه شیرخوار‌ان است

هفته جهانی شیر مادر امسال در حالی برگزار می گردد که تمرکز اصلی بر توانمند سازی مادران شاغل جهت تغذیه با شیر مادر است، و  مطرح کردن مجدد شعار هفته جهانی سال 1993در مورد راه اندازی محیط های کار دوستدار مادر  نشانه اهمیت این امر است.

هفته جهانی شیر مادر( 7-1 آگوست 2015 )مصادف با 16-10مرداد1394 با شعار: " حمایت از مادران شاغل برای تغذیه با شیر مادر و پرورش کودک ",امسال در حالی برگزار می گردد که تمرکز اصلی بر توانمند سازی مادران شاغل جهت تغذیه با شیر مادر، مطرح کردن مجدد شعار هفته جهانی سال 1993در مورد راه اندازی محیط های کار دوستدار مادر است.

ساعت اول تولد نوزاد، ساعتی استثنایی است و در بررسی محققان از تاثیر زمان اولین تغذیه با شیر مادر بر مرگ و میر نوزادان معلوم شده که اگر نوزادان تغذیه با شیر مادر را در ساعت اول تولد شروع کنند مرگ و میر آن‌ها کمتر می‌شود.


با توجه به اهمیت تماس پوستی و لمسی مادر و نوزاد پس از تولد و همچنین شروع تغذیه با شیر مادر ظرف ساعت اول به دنیا آمدن فرزند ، بدن مادر به گرم نگه داشتن مطلوب نوزاد کمک می‌کند که بویژه برای نوزادان کوچک و کم وزن در هنگام تولد اهمیت بسیار دارد.

به گزارش پایگاه خبری دانشگاه علوم پزشکی گیلان (وب دا) :اهمیت تغذیه با شیر مادرطبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، شیر مصنوعی یا شیر خشک به عنوان اصلی ترین رقیب شیر مادر (که تنها ماده حیاتی لازم برای نوزادان است) محسوب می شود و متأسفانه شاهدیم در دنیای ماشینی امروز که اکثر مادران، شاغل هستند وقت کافی برای تغذیه نوزاد با شیر خود را ندارند.

شیرمادر به دلیل خصوصیات منحصر به فردش با شیر خشک قابل مقایسه نیست و حاوی لاکتوفرین و موادمعدنی و ویتامین‌ها و آنزیم‌هاست. خصوصیات این شیردر روزهای اول تولد با بقیه زمان‌ها متفاوت است، به این ترتیب که در روزهای اول زندگی میزان مواد ایمنی بخش و مواد مکمل و فاکتور رشد و پروتئین و ویتامین E بیشتر و کربوهیدرات و لیپید و پتاسیم کمتر است.

نوزاد با مصرف شیرمادر نیازهای تغذیه‌ای خود را کاملا برطرف می‌کند و احتمال ابتلای او به بیماری‌های عفونی که در محیط شایع است به دلیل عبور آنتی‌بادی از شیرمادر کمتر می‌شود. ادرار کردن نوزاد به میزان هشت بار در روز یا بیشتر و دفع مدفوع حداقل سه الی شش بار در روز در کنار وزن‌گیری نوزاد بعد از سن ده روزگی و آرام شدن و خوابیدن نوزاد بعد از شیرخوردن می‌تواند نشانه‌ای از کفایت شیرمادر باشد.

از طرف دیگر زرد نشدن نوزاد هم می‌تواند مبنی بر کفایت شیر باشد، ولی ممکن است حتی در صورت کفایت شیرمادر، نوزاد به دلیل مواد موجود در شیرمادر مبتلا به زردی شود که ای نوع زردی نسبت به سایر علل زردی کمتر باعث صدمه به مغز نوزاد خواهد شد.

بعد از تولد نوزاد بخصوص در فرزند اول یا نوزادانی که به هر علتی برای مدت طولانی در بیمارستان بستری می‌شوند یا در صورت کم وزن بودن نوزاد یا وزن‌گیری ناکافی مادر در طول بارداری ممکن است شیردهی ناموفق باشد. البته برخی از بیماری‌ها نیز منع مصرف شیر مادر دارند که از مهم‌ترین این بیماری‌ها می‌توان از عفونت شدید،نارسایی قلب و کلیه، مصرف بعضی از داروها، بیماری‌های شدید روانی در مادر و بیماری‌های متابولیک مادرزادی در نوزادان را نام برد. بلافاصله بعد از تولد آموزش چگونگی شیردهی و توصیه به شیردهی مکرر با صبر و حوصله، به تداوم شیردهی کمک می‌کند.

در صورتی که وزن نوزاد طبیعی بوده و قدرت مکیدن داشته باشد توصیه می‌شود بنا به دلخواه نوزاد به او شیر داده شود یا اگر مدت زیادی رادر چند روز اول تولد در خواب می‌گذراند، حداقل هر دو تا سه ساعت، شیردهی انجام شود.

بر این اساس به مادران توصیه می‌شود، بخصوص با شروع فصل گرما کودکان خود را بیش از حد نپوشانند و بجز شیر مادر در صورت گرمی هوا به نوزاد آب جوشیده سرد شده را با قطره چکان یا سرنگ بدهند. موفقیت در شیر دهی کامل حداقل در شش ماه اول زندگی کمک به جلوگیری از بسیاری بیماری‌ها مانند دیابت و فشار خون و چاقی و سکته قلبی و آلرژی در کودک می‌کند و ضریب هوشی کودک را در سنین بالاتر بیشتر خواهد کرد.
  • گروه خبری : مرکز آموزشی درمانی الزهرا ء
  • کد خبر : 11606
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1394/05/14 09:30